MEMLEKET ÜSKÜPEski adı "Scupi" olan, 1392 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildikten sonra yeni adına kavuşan şehir :Üsküp.
500 seneyi aşkın Osmanlı yönetiminde kalan kent, I.Dünya Savaşı'ndan sonra yeni kurulan Yugoslavya Krallığı'nın bir parçası olur. Üsküp Çarşısı'nın içerisinde, deriden koşum ve eyer takımları yapan Saraç Hüseyin Efendi ve Düriye Hanım, 93 Harbi ( 1877 - 1878 Osmanlı Rus Savaşı ) sonrasında, Üsküp'ten Anadolu'ya göç etmeye karar verir. O zamanki yapısı itibariyle Üsküp, Bursa'ya çok benzediğinden M.Kemal Coşkunöz'ün doğacağı bu şehre göç ederler.
SEFERBERLİK YILLARINDA ÇOCUKLUKMehmet Kemal Coşkunöz, 25 Ağustos 1921'de, İstiklal Savaşı'nın sıcak günlerinde dünyaya gelir. Milletin elinde ve avucunda ne varsa ortaya koyarak sabır ve inançla vatanını savunduğu dönemde, yoksulluğun törpüsü çocukluğunun tatlı yanlarını alıp götürür. Ancak yokluk, ülkesi için duyduğu çalışma ve üretme azmini kamçılar. Çok küçük yaşta kafasına koyduğu yola adım atmıştır. Yedi yaşından itibaren hem okula hem de çıraklığa devam eder. Hoca İlyas İlkokulu'nda ilköğretimini tamamlar.
SANATKAR OLMA ARZUSUHayatında pek çok dönüm noktası olan Coşkunöz, henüz 12 yaşındayken babasını kaybeder. Tahsiline devam ederken verdiği bir karar, sanayide devrim yaratacak hikayesinin başlangıcı olur. "Sanatkar" olma isteği ile Bursa Erkek Lisesi'nden Tophane Sanat Okulu'na geçiş yapar. Yeni demir ve model atolyelerinin açıldığı, ders araç gereçlerinin çoğaldığı yıllardır. Bu dönem; Coşkunöz'ün üretimde yapabileceklerinin farkına vardığı ilk nokta olarak düşünülebilir.
MISIR'DA ASKERLİK YILLARIM.Kemal Coşkunöz ekmeğin karneye bağlandığı ve küresel askeri çatışmaların hüküm sürdüğü 2.Dünya Savaşı yıllarında, Tophane Sanat Okulu'ndan mezun olur. (1941) Yıldız Askeri Nakliye Okulu'nda bir yıl tahsil gördükten sonra yedek subay olarak Çanakkale'de bulunan 101.Topçu Alayı'nda alay makinisti olarak vatani görevine başlar. Mısır'da İngilizler tarafından açılan bir "Tank Bakımı Kursu" 'na katılır ve üstün başarı göstererek 'uzman' olur. 1942'de İngiltere'ye ait Tank Montaj Fabrikası'nda tank mütehassısı yetiştirmek üzere görev alır. Bu dönemde yetiştirmeye başladığı gençler, kendisine öğretmenlik üzerine düşünme fırsatı verir. 5 ay sonra Türkiye'ye dönen Coşkunöz, Çanakkale'deki vatani görevine 3 sene daha devam eder.
"KEMAL HOCA"1946'da doğduğu şehre dönen Coşkunöz; mezun olduğu lisedeki iki sene stajyer öğretmen olarak görev yapar. 1948'den itibaren de sırasıyla Tophane Sanat Okulu ve Yeniyol Sanat Enstitüsü'nde teknik öğrenciler yetiştirmeye başlar. Demirtaş'da ikinci bir sanat enstitüsü kurulması sırasında, gerekli malzeme ve eğitim araçlarının taşınarak yeni okula monte edilmesi işini üstlenir. Kuruluşunda destek olduğu Demirtaş Sanat Enstitüsü'nde öğretmenliğe devam eder. Daha sonra öğretmenlik görevinden istifa edecek olsa da hayatı boyunca "Kemal Hoca" olarak anılacaktır.
SANAYİCİLİĞE ADIM ADIM"Kemal Hoca" sürekli yeniliği arayan teknik bir adamdır. Kumaş kenarlarına "firma damgası" 'nın vurulmasını sağlayan bir aparat geliştirerek ilk markalama makinesini yapar. 1949'da Süleyman Beltan ve Recep Soyubol'la birlikte, Türkiye'de ilk kez bıçak ve kaşık üretimi için kalıp imalatı yapan bir atölye kurar. 1955'de aynı okulda öğretmenlik yaptığı iki arkadaşı, Süleyman Beltan ve Talat Diniz ile isimlerinin baş harflerini taşıyan SKT'yi kurarlar. SKT; Bursa'da gelişmiş karoser sanayisinin ihtiyaç duyduğu otobüs koltukları, cam çerçeveleri gibi parçaları üretmek üzere Eski Tahıl Çıkmazı'nda faaliyete başlar. Türkiye'de ilk yağ keçesi ve elektrik motoru imalatı burada gerçekleşir. Kemal Hoca'nın sonraki yıllarda ortaklıktan ayrıldığı SKT, bugün Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde 20.000 metrekare alan üzerinde otomotiv sektörüne sızdırmazlık parçaları üretmeye devam etmektedir.
"KURDUĞU YAPI SANAYİ İÇİN OKULDUR"1960 İhtilali'nden sonra Kemal Hoca, kendi adına ilk atölyesini kurar. Atölyesinde ilk olarak Atatürk Lisesi binasının profilden bükme kapı, parmaklık ve çerçevelerini yapma işini alır. Bu iş için Hamidiye Zırhlısı'nın pare zırhlarını satın alarak pres makinası yapar. Bugünkü şartlarda bile 29 günde yapılamayacak makinayı, 1962 kışında çok çalışarak tamamlar. Ancak verdiği sözü tutma gayreti, makinanın yapımı esnasında geçirdiği bir iş kazası sonucu sol elini kaybetmesine sebep olur. Bu olay onu yıldırmaz profilden çelik doğrama işlerine devam eder. Sanayici arkadaşı İnan Kıraç'ın da dediği gibi bundan sonra sanayi adına yapacağı işler ve üretime adanmış bir ömrü adeta bir okul olacaktır.
OTOMOTİV KENTİ BURSA'YA DOĞRUKemal Hoca verdiği bir kararla, otomotiv sanayisinin Bursa'yı seçmesine büyük katkı sağlar. Türkiye'de ilk çelik karoser üretimini, İnan Kıraç'ın teklifini kabul ederek 1963'de kendi atölyesinde gerçekleştirir. Türkiye ve Bursa sanayisinde devrim niteliği taşıyan bu hamlesi, ağaç karoserden çelik karosere geçilmesinin önünü açar. Araçlarda kullanılan ağaç karoserden üç ayda bir tane yapılıyorken günde iki adet karoser üretmeye başlar. Kemal Hoca öğretmeye duyduğu tutku ile önce Bursa'da karoser ustalarını sonra da Anadolu'dan gelen ustaları atölyesinde eğitir ve bu mesleğin ülke geneline yayılmasını sağlar. Artık dönemin önemli sanayicilerinden biri olan Kemal Hoca, Türkiye'deki ilk büyük otomotiv yatırımlarından olan KARSAN'ı arkadaşları ile birlikte kurar. KARSAN'ın yatırımcıları arasında Has Holding, Koç Holding, Mengerler Holding ve Talat Diniz yer alır.
YATIRIMA DÖNÜŞEN KAZANÇ1965'de Türkiye'de ilk hidrolik pres imalatını, 1966'da ilk şoför mahallini FIAT 153 çekicileri için üretir. Ortalama yaşamın ortak değerlerine her daim saygı duysa da iflah olmaz bir yenilikçi olan Kemal Hoca, 1968'de sanayide ciddi adımlar atar. Üretim faaliyetlerini Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ne taşır ve bu adım kurumsal sanayicilik dönemini başlatmış olur. Bundan sonraki süreçte, otomotiv ana sanayisi için yüksek kapasiteli yerli üretim projeleri arka arkaya gelecektir. 1969'da Türk Traktör ve 1973'de Oyak Renault ilk müşterileri olmak üzere kalıp, pres, kaynak makinası ve kaporta parçalarının üretimini gerçekleştirir.
Coşkunöz firması, 1973 yılında anonim şirket olur ve Coşkunöz Metal Form ve Makine Endüstri A.Ş. adını alır. Kemal Hoca, Türk otomotiv sanayisinin yanı sıra beyaz eşya ve savunma sanayilerine sac parçalar, presler, kaynak makinaları ve aparatlar üreterek kazancını tekrar yatırıma dönüştürür. Özellikle kalıp ve makine imalatındaki yatırımları ile Türk otomotiv sanayisine büyük esneklik kazandırır.
KURUMSALLAŞMANIN ÖNEMİHayatı boyunca pek çok zorlukla karşılaşan ve mücadelesini bazen kazanmış bazen de kaybetmiş birisi olarak Kemal Hoca, başarıya ulaşan basamakları emin adımlarla çıkar. Aynı başarının devam edebilmesi için kurumsallaşmanın önemine inanır.
Coşkunöz kuruluşları 1976'da kurulan Coşkunöz Holding çatısı altında toplanır. 1985'de kurulan Cem Taşımacılık şirketi, holding bünyesine dahil olur. 1992'de makina fabrikasında kendi ürettiği panel radyatör üretim hattıyla Coşkunöz Radyatör üretim hattıyla Coşkunöz Radyatör A.Ş. kurulur. Kemal Hoca'nın bilgisi,birikimi ve çalışma azmiyle kurduğu Coşkunöz Holding, Türkiye ve Bursa sanayisinin gelişiminde önemli rol oynar.
EĞİTİME ADANMIŞ BİR ÖMÜRHayırseverliği ile tanınan Kemal Hoca, toplumsal sorunların çözümünde her bireyin sorumluluk alması gerektiğine inanırdı. 1982'de Uludağ Üniversitesi Kanser Araştırmaları ve Tedavi Vakfı'nın, 1984'de Tophane Endüstri Meslek Lisesi Güçlendirme Vakfı'nın kurucu faaliyetlerine katılır. Eğitimin ülkenin kalkınmasındaki en önemli unsur olduğuna inanan Kemal Hoca, gençliğin yetişmesine verilecek katkıyı vatan borcu olarak nitelendirir. Mesleki ve teknik eğitime katkı, hayatının en önemli odak noktasında yer alır. Bu uğurda, çağdaş Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından biri olarak gördüğü mesleki eğitimdeki eksikliği gidermek ve sanayinin yetişmiş iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 1988'de Coşkunöz Eğitim Vakfı'nı kurar.
Coşkunöz Eğitim Vakfı aracılığıyla lise öğrenimini tamamlayan gençlere, 18 aylık bir eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Endüstri Meslek Lisesi diploması alma ve sanayide çalışma olanağını sağlayan “Meslek Edindirme Programı”nı uygulamaya koyar. Bu program, vakfın ilk ve en önemli projesi olma özelliği taşır. 1988'den bu yana yüzlerce öğrenci programdan mezun olarak iş dünyasında istihdam imkanı bulmuştur.
Ulusal ve uluslararası platformlarda da örnek bir kuruluş olarak öne çıkan Coşkunöz Eğitim Vakfı; özel sektör, kamu ve toplumun ihtiyaç duyduğu mesleki teknik eğitim taleplerine cevap verirken pek çok öğrenciye de burs desteği vermektedir.
M.KEMAL COŞKUNÖZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİCoşkunöz Eğitim Vakfı tarafından Bursa Nilüfer ilçesinde 21 dönümlük arazi üzerine yaptırılan M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; 840 öğrenci kapasitesi, modern derslikleri, laboratuvarları, atölyeleri, spor salonu ve yabancı dil ağırlıklı eğitimi ile 1997 yılında eğitim-öğretime açılır. Kemal Hoca, kişisel birikimini hayır işlerine harcamaktan çekinmez. Başta 2000 yılında açılan M. Kemal Coşkunöz Gastroenteroloji Araştırma ve Tedavi Kliniği olmak üzere; Uludağ Üniversitesi, Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi'ne birçok yardımda bulunur. Bursa sanayisi için çalışmaya devam eder ve BUSİAD'ın kurucuları arasında yer alır.
ÇALIŞANLARI HER ZAMAN AİLESİYDİKemal Hoca; tevazusu, iş disiplini ve taviz vermeyen çalışma temposuyla tanınır. Karlılık hiçbir zaman ilk hedef olmaz. Öncelikli hedefi yatırımlarıyla istihdam yaratmak ve toplumun gelişimine hizmet etmek olur. Ülkesine katkı sağlamak amacıyla nitelikli iş gücü yetiştirmeye büyük önem verir. 1976'da Bursa bölgesinde Türk Metal Sanayi Sendikası ile sözleşme imzalayan ilk işverendir ve çalışanlarına verdiği kıymet her daim parmakla gösterilir.
MAKİNALARI ONUN MUTLULUK KAYNAĞI...Üretmenin verdiği haz ile Kemal Hoca, pres makinasının karşısında parçalar basılırken kolunu arkaya koyup izler, duyduğu gurur ve mutluluk gözlerinden okunurdu.
"BU SEVİYEYE GELMEMİZİN NEDENİ VERDİĞİMİZ SÖZÜ HARFİYEN YERİNE GETİRMEMİZDİR."Kemal Hoca, 12 Ekim 2000 tarihinde hayata veda ederken ardında “Eğitime ve Üretime Adanmış” 79 yıllık bir ömür bırakır.
Yaşamının en büyük projelerinden biri olan Coşkunöz Eğitim Vakfı; onun attığı sağlam temeller üzerinde, arzuladığı şekilde büyümeye ve ülkeye hizmet etmeye devam ediyor. Onlarca şirketiyle, binlerce kişiye iş imkanı sağlayan ve beş kıtaya ihracat yaparak Türkiye ekonomisine katkıda bulunan Coşkunöz Holding, sanayi alanında bıraktığı en önemli eserdir.